Климатикът е основен уред, който поддържа домовете ни хладни през тези по-топли или по-горещи дни от годината. Почистването на климатика е жизненоважно за поддържане на неговата ефективност и дълготрайност. Редовното почистване на въздушния филтър и поддръжката на климатика може да помогне за предотвратяване на често срещани проблеми с климатика и да поддържа вашата вътрешна среда комфортна и здравословна. В тази статия ще предоставим ръководство стъпка по стъпка за това как да почистите вашия климатик, включително неговия филтър, съвети за поддържане на външното тяло в добро здраве и други задачи, които е най-добре да оставите на обучен сервизен техник, като почистване на намотка.

Въведение в почистването на климатик

Чистият климатик гарантира правилното функциониране на уреда, намалява консумацията на енергия и удължава живота му. Това ръководство ще предостави съвети за поддръжка на климатика и често срещани грешки, които да избягвате по време на процеса на почистване.

Преглед на процеса на почистване на климатик

Процесът на почистване на климатици включва няколко стъпки. Този контролен списък за поддръжка на променлив ток включва почистване на въздушните филтри и най-добрия начин за подход към поддръжката на намотките, двигателя на вентилатора и лопатките на вентилатора.

Уверете се, че сте изключили захранването на уреда, преди да започнете процеса на почистване, за да избегнете електрически инциденти.

Важно е да се отбележи, че въпреки че можете да изпълнявате много от тези задачи, винаги е най-добре да наемете обучен сервизен техник, който да извършва редовна поддръжка на вашия климатик , това може да ви спести пари в дългосрочен план. Квалифициран техник може да идентифицира всички потенциални проблеми и да ги отстрани, преди да се превърнат в големи проблеми. Така че, докато почистването и поддръжката сами могат да бъдат полезни за поддържането на вашето устройство в добро състояние, винаги е добра идея да разчитате на професионалист за по-сложни задачи и редовна поддръжка. Струва си да се отбележи, че в някои страни и в зависимост от вида на климатика, редовните проверки от специалист са задължителни.

Признак за мръсен климатик

Мръсният климатик може да причини няколко проблема, които да повлияят на работата му и качеството на въздуха във вашия дом. Климатикът работи чрез циркулация на въздуха във вашата стая и ако има замърсители във вашата среда, те могат лесно да се разпръснат и да засегнат здравето ви.

Физически признаци на мръсен климатик

Физическите признаци на мръсен климатик включват замърсени въздушни филтри, натрупване на прах върху ребрата и намотките, остатъци в дренажния съд или дори образуване на мухъл. Тези проблеми могат да доведат до намалена ефективност, повишена консумация на енергия и потенциална повреда на вашата HVAC система.

Признаци за работа на мръсен климатик

Признаците за ефективност включват намалена ефективност на охлаждане, необичайни шумове, неприятни миризми и увеличени сметки за енергия. Тези проблеми показват, че вашият климатик може да изисква почистване или ремонт на климатика.

Необходими инструменти и материали за почистване на климатик и как да ги използвате

Има различни задачи по поддръжката на климатика , които можете да извършите от вас, но ние винаги препоръчваме да вземете официален сервизен техник, който да завърши този процес. Ако ще се справяте сами с някои от задачите, ето някои от инструментите и материалите, необходими за почистване на климатик:

Почистващ разтвор за обслужване на климатик

Мек почистващ препарат, смесен с вода, е подходящ за почистване на повечето компоненти на климатика. Можете също така да закупите специализирани почистващи разтвори за почистване на климатик от вашия местен магазин за подобряване на дома.

Ако предпочитате по-естествено решение, можете също да си направите почистващ разтвор „направи си сам“ , като използвате вода, оцет и сода за хляб. Смесете една чаша оцет и половин чаша сода за хляб в галон вода. Този разтвор може да се използва за почистване на въздушните филтри, намотките и дренажния съд.

Прахосмукачка

Прахосмукачката е чудесна за премахване на мръсотия и отломки от устройството. Използвайте прахосмукачка с приставка с четка, за да отстраните мръсотията и отломките от въздушните филтри, намотките и лопатките на вентилатора.

Мека четка

Допълнителна ръчна четка е полезна за труднодостъпни и чувствителни зони, като намотки. Като използвате четка с мек косъм, можете да избегнете повреда на деликатните части на уреда.

Сега, след като имаме представа за инструментите, от които се нуждаете, нека да разгледаме различните компоненти, които изискват почистване и как да го направите:

Как да почистите въздушните филтри във вашия климатик

Филтрите (известни също като предварителни филтри) са важен компонент на климатиците , които улавят прах, мръсотия и отломки, за да предотвратят навлизането на големи частици и повредата на вътрешното тяло. Някои климатици, като airHome и много климатици, също включват филтри за пречистване на въздуха. Тези допълнителни филтри са предназначени да подобрят качеството на вътрешния въздух в помещението, тъй като могат да улавят по-фини частици и/или да възпрепятстват замърсителите благодарение на своето покритие. А ето Как се чистят филтри на климатик, защото когато тези въздушни филтри са запушени, охлаждащият капацитет на климатика намалява и може да консумира повече енергия, за да осигури същата мощност на охлаждане, както преди.

Препоръчваме почистване на филтрите преди началото на сезона за охлаждане или отопление и след това проверка и почистване на филтрите на всеки 2 седмици през тези сезони. Все пак винаги е най-добре да се консултирате с ръководството за потребителя на вашия климатик за индивидуални препоръки.

За филтрите за пречистване на въздуха се препоръчва да ги почиствате всеки месец и още по-добре да ги сменяте всяка година за постоянна ефективност. Не всички филтри за пречистване на въздуха могат да се мият. Ако случаят е такъв, отстранете всички замърсявания внимателно с прахосмукачка.

За да почистите вашите запушени AC филтри , изпълнете следните стъпки:

 • Изключете захранването на устройството.
 • Намерете и отстранете въздушния филтър, който обикновено е зад решетка или капак.
 • Използвайте четка с мек косъм или прахосмукачка, за да отстраните мръсотията и отломките от въздушния филтър.
 • Ако филтрите могат да се мият, внимателно почистете и изплакнете въздушния филтър с нежен почистващ разтвор. Водата не трябва да е над 40˚C, за да избегнете свиване на филтъра.
 • Оставете въздушния филтър да изсъхне напълно на сенчесто място, далеч от слънцето, за да избегнете повреда, преди да ги поставите отново в устройството.
 • От друга страна, ако филтрите не могат да се мият или са повредени, не забравяйте да ги смените с нови филтри.

Почистване на бобини и климатици

Бобините са ключови компоненти на климатиците, отговорни за преноса на топлина. Има два вида намотки в един климатик: намотки на изпарителя и намотки на кондензатора.

Какво представляват бобините в климатиците?

Бобините са топлообменният компонент на климатиците , които пренасят топлината между въздуха и хладилния газ (хладилният газ циркулира между вътрешните и външните модули). По време на работа на охлаждане изпарителните намотки (вътрешния модул) пренасят топлината от вътрешния въздух към хладилния газ , докато кондензаторните намотки (вътрешния външен модул) освобождават топлината навън. С течение на времето тези бобини могат да се задръстят, намалявайки тяхната ефективност и карайки уреда да работи по-усилено, което в крайна сметка ще се отрази на разходите ви за енергия.

Как да почистите намотките на изпарителя

За да поддържате намотките на изпарителя чисти, ексклузивната технология FrostWash, налична с много модели жилищни климатици, може да го направи вместо вас автоматично. Ако вашият климатик обаче няма FrostWash, най-добре се консултирайте със специалист, тъй като това е деликатна работа. Това са общите стъпки, които се предприемат за почистване на бобините на устройството:

 • Изключете захранването на вашия климатик.
 • Намерете намотките на изпарителя, които обикновено се намират вътре във вътрешното тяло или въздуховода.
 • Внимателно отстранете панела за достъп или капака, за да разкриете намотките.
 • Използвайте прахосмукачка с приставка с мека четка, за да отстраните внимателно праха и остатъците от намотките.
 • Нанесете препарат за почистване на намотки без изплакване или мек почистващ препарат и воден разтвор върху намотките, като ги оставите да престои няколко минути.
 • Ако е необходимо, използвайте мека четка, за да изтъркате нежно упоритите замърсявания.
 • Избършете зоната с чиста кърпа и сменете панела за достъп или капака.

Как да почиствате и поддържате външното тяло

В зависимост от местоположението на външното тяло, това е задача, която най-добре се извършва от професионалист. Въпреки това, ако имате свободен достъп до устройството, ето задачите, които са безопасни за изпълнение:

 • Почистете външния корпус на уреда, за да отстраните всякакви натрупани замърсявания
 • Уверете се, че изходящият отвор за въздух не е блокиран от растения, мръсотия или отломки, за да освободите пътя за ефективна работа на уреда

Ако вентилаторът или намотките изискват почистване, отново е най-добре да го оставите на професионалист, за да избегнете потенциална повреда на уреда.

При климатичните системи някои модели разполагат с функция DuraSpin за въртене на вентилатора в обратна посока, така че натрупаният прах може да се отдели от лопатките на вентилатора.

Как да почистите други части на климатика

Други компоненти на вашия климатик, които ще изискват почистване, са моторът на вентилатора и перките на вентилатора, като и двата ще изискват обучен сервизен техник, който да провери и изпълни всякакви задачи вместо вас.

Почистете дистанционното управление на вашия климатик

И накрая, проучванията показват, че дистанционните контролери са идеалната среда за размножаване на бактерии. Ако управлявате климатика си с дистанционно, може би е време да почистите и него. Както при повечето електронни устройства, ще искате да извадите батериите, преди да започнете каквото и да е почистване. Най-добрият начин да почистите дистанционното си е да използвате дезинфекциращ разтвор или дори домашен алкохол и да избършете дистанционното с леко влажна кърпа.


Често срещани грешки, които трябва да избягвате при почистване на вашия климатик

Докато почиствате вашия климатик, има няколко често срещани грешки, които трябва да избягвате:

Не изключва захранването

Винаги изключвайте захранването на вашия климатик, преди да извършвате каквито и да е дейности по почистване или поддръжка. Това ще помогне за предотвратяване на електрически удари и потенциална повреда на устройството.

Не почиства двигателя на вентилатора и лопатките на вентилатора

Пренебрегването на почистването на двигателя на вентилатора и лопатките на вентилатора може да доведе до намален въздушен поток и неефективно охлаждане. Редовното почистване на тези компоненти може да ви помогне да поддържате оптимална работа и да удължите живота на вашия климатик, но винаги е най-добре тези части да се проверяват и обслужват само от професионалист.

Използване на грешен тип почистващ разтвор

Използването на силни химикали или грешен тип почистващ разтвор може да повреди компонентите на вашия климатик. Придържайте се към мек почистващ препарат, смесен с вода или специализиран почистващ разтвор, предназначен за климатици.

Използване на машина за почистване под налягане

Използването на машина за почистване под налягане за почистване на вашия климатик може да причини повреда на деликатните перки и други компоненти.

Направи си сам срещу професионално почистване на климатик

Въпреки че почистването на климатик „направи си сам“ може потенциално да спести пари и да бъде подходящ вариант за лесни задачи, някои задачи може да изискват професионално обслужване на климатика и, ако се извършват неправилно, могат да се окажат по-скъпи в дългосрочен план. Ако не сте сигурни в способностите си или имате сложен проблем, най-добре е да се консултирате със специалист.

Колко често трябва да почиствате климатика си?

Като общо правило препоръчваме да проверявате редовно филтъра на вашия климатик и да извършвате по-задълбочено почистване на намотките и другите компоненти поне веднъж годишно. Също така проверете действащите разпоредби във вашата страна. Въпреки това, домакинства на приземния етаж на сграда или такива, които включват пушачи, домашни любимци или хора, податливи на алергии, може да се наложи да почистват филтъра по-често или дори да го сменят напълно.

Фактори, които влияят на честотата на почистване на вашия климатик

Честотата на почистване на климатика зависи от няколко фактора, включително:

Честотата на употреба

Ако използвате вашия климатик често или живеете в горещ климат, той може да изисква по-често почистване, за да поддържа оптимална работа.

Наличие на домашни любимци

Космите и пърхотът от домашни любимци могат бързо да запушат филтрите за променлив ток и да намалят ефективността на вашия климатик. Както споменахме по-горе, ако имате домашни любимци, може да се наложи да почиствате климатика си по-често.

Проверете препоръките на производителя за почистване на вашия климатик

Препоръките ни за почистване на вашия климатик могат да предоставят ценна информация за това колко често трябва да се почиства. Обърнете се към ръководството за потребителя на вашия климатик за конкретни насоки за почистване и препоръчителни графици за поддръжка.

Задаване на график за почистване на вашия климатик

Както споменахме по-рано, препоръчваме ви да планирате редовна поддръжка с професионалист, но е разумно да направите същото и при общи проверки. Можете да зададете график за почистване въз основа на препоръките за поддръжка на вашия AC модул или честотата на използване. Като се придържате към редовен график за почистване, можете да гарантирате, че вашият климатик работи с оптимална ефективност.

Спестете пари, като поддържате филтрите си за климатик чисти

Ако все още не сте избрали климатик за своя дом ето и няколко съвета Как да изберем климатик