Почистването на филтрите на вашия климатик е необходима задача. Докато сте защитени от суровите летни горещини, трябва редовно да почиствате филтъра си, за да сте сигурни, че не е запушен с мръсотия или прах. Това е лесен процес, който отнема само няколко минути и може да ви спести пари в дългосрочен план. Ще ви покажем как да почистите филтъра на вашия климатик, за да можете да се насладите на здрава къща това лято.

Ако притежавате климатик, сте наясно колко е важен той за поддържането на прохлада в дома ви. Но дали сте осъзнали, че е също толкова важно да го почиствате редовно? Ето как се чистят филтри на климатик.

Вашият климатик има филтри, които защитават от прах и други алергени, но тези могат да се запушат с мръсотия и прах с течение на времето. Това би могло да има различни последствия.

Ако въздухът от вентилационните ви отвори не е достатъчно ефективен, климатикът ви ще трябва да работи по-усилено и да консумира повече енергия, за да охлади дома ви както трябва.

Можете също така да вдишате повече прах и бактерии от необходимото, което да доведе до алергии или други респираторни проблеми.

Следвайте тези шест прости стъпки, за да запазите дома си здрав и прохладен това лято .

Какво ще Ви е необходимо

  • Инструкция за употреба
  • Прахосмукачка
  • Четка с мек косъм
  • Топла вода
  • бял оцет
  • Мек почистващ препарат или сапун

Инструкции

1. Изключете вашия климатик

За предотвратяване на нежелани инциденти, уверете се, че сте изключили климатика преди да го почистите. Ако притежавате разделена климатична система, ще трябва да изключите стенния ключ.

Когато разглобявате електрическо устройство, никога не трябва да го правите, докато захранването е включено.

2. Прочетете инструкциите от вашето ръководство

Проверете ръководството за вашия климатик, за да видите как да премахнете и почистите въздушния филтър.

Винаги започвайте с ръководството за потребителя, което идва с вашия климатик – ако сте го изгубили, много компании вече предоставят PDF версии на своите ръководства за изтегляне.

Трябва да отворите предния панел, за да достигнете до филтъра на климатика със сплит система. Докато панелът е отворен, имате възможност да извършите леко почистване.

Просто отворете решетката на филтъра за обратен въздух, за да получите достъп до филтъра за канална климатична система.

3. Отстранете въздушните филтри от климатика

Филтрите за климатика трябва да са лесни за достъп и премахване. Уверете се, че не сте прекалено агресивни, когато премахвате филтрите. Забележете как се вписват и в пространството. Ще бъде полезно, когато дойде време да смените мръсните въздушни филтри с чисти.

Трябва да проверите акумулаторния филтър, след като го демонтирате. Имайте в предвид, че някои уреди имат повече от един филтър. Ако е така, трябва да прегледате всеки от тях.

Ако е присъствие на значително количество прах или мръсотия, продължете с почистването на въздушните филтри. Ако не е така, върнете филтрите на местата им, сглобете отново климатичната система и направете проверка след месец.

Ако текущият ви въздушен филтър показва очевидни признаци на износване, като дупки, разкъсания или залепнали частици, които не могат да бъдат премахнати, трябва да инсталирате нов.

4. Изчеткайте въздушните филтри

Прочистете или избършете външните въздушни филтри. Използвайте приставката за маркуч на прахосмукачката си или мека четка, за да съберете колкото се може повече прах и мръсотия от въздушния филтър преди да го изхвърлите.

Почистете всички вентилационни отвори, от които се изпуска въздух, след като сте извадили вакуума. След като сте уверени, че филтъра е чист, върнете го на мястото си, покрийте го и настройте напомняне да го проверите след месец. В противен случай, продължете към следващия и последен етап.

5. Измийте добре филтъра на климатика

Ако ръководството за употреба на вашето устройство го допуска, можете да измийте въздушните филтри, оставяйки ги да се намокрят в мивка, пълна с вода и бял оцет, за период от един час.

Алтернативно, ако филтърът на вашия климатик се замърси, можете да го почистите с топла вода и мек почистващ препарат или сапун. След това е препоръчително да изплакнете въздушния филтър с чиста вода, за да премахнете всички остатъци.

6. Оставете въздушните филтри да изсъхнат напълно

След като измийте добре климатичния филтър, оставете го да се изсуши на въздух за около 30 минути. Това е важно, защото не искате да имате мокри въздушни филтри – това може да доведе до проблеми с мухъл.

Уверете се, че са напълно сухи, като ги оставите да изсъхнат на слънце, преди да ги поставите обратно в климатика.

След като сте извършили процеса на смяна на филтъра и капака на вашето устройство, е важно да се отбележи датата на това действие. Това би могло да бъде извършено във вашия личен календар, записник или в специално приложение на телефона ви, ако такова имате.

След това, е препоръчително да зададете напомняне за следващата дата за почистване или смяна на филтъра. Това може да бъде направено по множество начини. Можете да използвате функцията за напомняне на телефона си или да настроите автоматично известие в календара на компютъра си. Ако устройството ви има специализиран софтуер за това, можете да използвате и него.

За точност и сигурност, уверете се, че следвате инструкциите на производителя относно това кога е необходимо да се извърши почистване или смяна на филтъра. Това може да включва проверка на ръководството за потребителя или уебсайта на производителя за конкретни указания и временни интервали.

Въпреки че тези стъпки могат да изглеждат като излишни, те са ключови за поддържането на устройството ви в най-добра форма и за удължаване на неговия живот. Използването на почистен или нов филтър може да подобри ефективността на устройството и да намали потенциалните рискове от неизправности.

Вашият климатик вече е чист и готов за употреба!

Надяваме се това ръководство ви е било полезно в разбирането на процеса как се чистят филтри на климатик. Първоначално може да ви се стори малко объркващо. Обаче, колкото повече се информирате за вашия климатик, толкова повече осъзнавате колко важно е да се грижите за него.

Не се притеснявай Можете да направите това! Следвайте тези шест стъпки и ще бъдете на път към по-здравословен дом.

Често задавани въпроси

Колко често трябва да почиствате филтрите във вашия климатик?

През сезона на охлаждане е необходимо да се грижите редовно за филтрите на климатичната система – да ги почиствате или сменяте на всеки месец или два. При постоянна употреба на климатика, излагане на прашна среда или наличие на домашни любимци с косъм в дома ви, може да се наложи честа смяна на филтрите.

Може ли мръсен въздушен филтър да повреди климатика?

Запушените филтри ще повишат енергията, необходима за охлаждане на дома ви, което ще доведе до увеличаване на комуналните разходи. Допълнително, ако мръсен филтър принуди климатичната ви система да работи по-силно, това може да предизвика сериозно износване и напрежение на системата ви.

Мога ли да пусна своя климатик без филтър за един ден?

Прякият отговор е, че имате възможността да използвате вашия климатик без филтър за ограничено време. Въпреки това, ако го използвате повече от 6 до 8 часа, това може да доведе до повреда на вашите климатични устройства и да се отрази негативно на качеството на въздуха във вашия дом.

Как да разбера дали моят AC филтър е замърсен?

„White sheet test“ е творческа техника, която може да бъде използвана за определяне дали въздушният филтър трябва да бъде почистен или не. За да го направите, закачете нов бял плат около 5 инча от един от вентилационните отвори и го оставете да виси там поне един час.

Ако листът стане сив, значи въздушният филтър е натрупал мръсотия. Когато листът е сив, това указва, че филтърът е залят с прах и трябва редовно да го почиствате или да се обръщате към специализиран сервиз, за да поддържате доброто качество на въздуха.