Климатиците консумират много електроенергия. В повечето домакинства един климатик ще надмине повечето уреди по отношение на потреблението на електроенергия. Ето защо е жизненоважно преди да закупите климатик, да сте наясно с неговата консумация на електроенергия. Климатик 12000 BTU е нормален за типично домакинство. Но колко електричество използва 12000 BTU климатик на час? Нека разберем.

12000 BTU Консумирана Мощност На Климатика

Климатиците обикновено се използват в горещите дни. През лятото повечето домакинства пускат централен климатик или използват преносим. Разбира се, това води до допълнително месечно потребление на енергия, предвид AC капацитета. Разбира се, повечето електрически разходи за климатици се изчисляват в британски термични единици (BTU). Следователно BTU е нещо, което трябва да имате предвид, преди да закупите климатик.

Количеството електричество, което един климатик консумира, отразява количеството BTU, което има. Например климатик с мощност 12 000 BTU ще консумира около 900 вата на час. Това обаче подлежи на промяна в зависимост от марката и модела на климатика. 900 вата на час за климатик, като се има предвид, че рейтингът SEER е 13. Това е минималната консумация за 12000 BTU климатик.

Колко Би Струвал Един Климатик 12000 BTU Да Работи?

През повечето време повечето климатици увеличават потреблението на електроенергия. Климатик от 12 000 BTU е идеален за къща със среден размер. Освен това закупуването и инсталирането му не струва толкова много в сравнение с по-големите климатици.

Пускането на вашия климатик по 8 часа на ден обаче ще ви струва повече отколкото ако работи 24 часа. Разбира се, това не е лошо, защото нямате нужда от климатик, който да работи по 8 часа на ден, освен в горещите летни месеци. Освен това, ако редувате вашия климатик и вентилатор на тавана, трябва да поддържате разходите си достъпни.

Фактори, Които Влияят Върху Потреблението На Електроенергия От Климатика

Дори след като закупите и инсталирате 12 000 BTU климатик, няколко фактора ще повлияят на това колко електроенергия консумира и последващите разходи за електроенергия. След като вече знаете средната консумация на енергия на стандартните климатици, ето някои фактори, на които трябва да обърнете внимание.

1) Поддръжка

Климатиците изискват профилактика поне два пъти годишно. Колкото повече работят климатиците, толкова по-важна е поддръжката. Поддръжката е важна, тъй като те поддържат климатика да работи при максимална производителност и поддържат потреблението на енергия при нормална скорост. Разбира се, колкото повече са запушени филтрите, толкова повече енергия харчат климатиците.

Kак се чисти климатик
Kак се чисти климатик

Освен годишната поддръжка, почистването на климатика и смяната на филтъра също е важно. Освен това, премахването на всякаква мръсотия и отломки, заседнали във вашия климатик, може да подобри охлаждащата му мощност и да поддържа разходите ви за енергия постоянни. Освен това, той също така гарантира, че енергийната ефективност на вашия AC модул остава същата.

2) Капацитет На Климатика

Не е изненада, че най-важният фактор при определяне на потреблението на енергия е капацитетът на климатика. Разбира се, проверката на капацитета на климатика се измерва в британски топлинни единици. В зависимост от климата във вашия район и условията в дома ви, трябва да се стремите към поне 20 BTU на квадратен фут.

Добре дошли в ерата на енергийната ефективност с термопомпи
Добре дошли в ерата на енергийната ефективност с термопомпи

Разбира се, колкото по-голям е вашият дом, толкова по-голям капацитет за охлаждане имате нужда. Това означава, че вашият климатик може да увеличи очакваното ви месечно потребление на енергия. Колкото повече място имате, толкова по-висока е сметката ви за електричество.

3) Климат

Ако живеете в гореща и влажна среда, потреблението на енергия от вашия климатик ще бъде по-високо, защото той ще трябва да работи поне 8 часа, когато е най-горещо през деня. Освен това, AC модул в по-гореща зона ще трябва да бъде по-голям и доста мощен. Не забравяйте, че ако AC е твърде малко, работата му може да бъде бавна; ако е твърде много, може да претовари системата и пространството. Ето защо е важно да проверите своя климатик преди да го купите.

Колкото по-топло става, толкова повече използваме климатик. Повечето домове в горещи райони имат централни климатици и вентилатори. Можете обаче да използвате и преносими климатици, за да спестите разходи, тъй като стандартният централен климатик използва поне 3000 вата електроенергия. По-хладният климат, от друга страна, не изисква големи климатици. Климатик с малък прозорец е перфектен в такива случаи.

4) Оценка На Ефективността На Климатика

Климатиците се предлагат с това, което е известно като коефициент на сезонна енергийна ефективност (SEER). Рейтингът SEER представлява броя на ватовете, използвани на час, и съотношението на охладителната мощност, произведена всеки сезон. Разбира се, не всички климатици с правилните BTU ще работят по същия начин. Освен това, колкото по-голям е SEER рейтингът на вашия климатик, толкова по-ефективен ще бъде той.

В зависимост от разпоредбите във вашия район, може да има необходим SEER рейтинг между 13-14. В други райони обаче можете да намерите единици с по-висок SEER от 25. Добрият SEER рейтинг за климатик е 8,5 и повече.

5) Изолация На Вашия Дом

Енергийната консумация на битовите климатици зависи и от изолацията на вашия дом. Колкото по-добре е изолиран вашият дом, толкова по-лесно е вашият климатик да върши работата си. Не забравяйте, че старите къщи имат по-стара изолация и следователно може да се наложи да обърнете внимание на това. Освен това изолацията осигурява по-добро регулиране на температурата, което може да бъде значително подобрено с ефективна AC система, която работи с нея.

С други думи, изолацията забавя преноса на топлина от едно място на друго. Следователно, ако топлината не се преместваше от горещо към студено толкова лесно, изолацията нямаше да е толкова важна, колкото е за поддържането на ниски сметки за енергия, дори и с преносим климатик .

6) Настройки На Температурата

Поддържането на постоянни и идеални температурни настройки през целия ден гарантира подобряване на ефективността на климатиците. Освен това, по-висока консумация на енергия може да бъде резултат от понижаване на температурата на вашия климатик или регулирането й през целия ден. Повечето променливотокови устройства се доставят с настройка на температурата по подразбиране (75 градуса). Препоръчително е да запазите настройката по подразбиране.

Таблица Колко ток харчи климатик 12-ка

За да изчислите лесно колко електричество използва AC модул, използвайте обща оценка на ефективността. 1000 BTU използва 0,10 киловата (100 вата) на час. Таблицата по-долу показва потреблението на енергия от 5 000 – 18 000 BTU климатици.

Климатик (BTU)Средна консумация за 1 часСредна месечна консумация
5 000 BTU0,25 kWh160-200 kWh
6 000 BTU0,30 kWh180-220 kWh
8 000 BTU0,40 kWh240-320 kWh
10 000 BTU0,55 kWh280-380 kWh
12 000 BTU0,60 kWh300-400 kWh
14 000 BTU0,70 kWh320-425 kWh
15 000 BTU0,75 kWh380-460 kWh
18 000 BTU0,90 kWh440-560 kWh
Консумация на ток на климатик

Често Задавани Въпроси За Това Колко Електричество Използва 12 000 BTU климатик

I) Колко Струва Да Работи 12000 BTU Климатик През Целия Ден?

Нека започнем, като приемем, че климатикът има коефициент на енергийна ефективност (EER) от 10; дневната консумация би била 10-12 kWh. При среден разход за електроенергия от 0.25 лв. на kWh, дневният разход е 3 лв. Месечната цена (30 дни) ще бъде приблизително 90 лв. в най студените месеци с високо енергийно ефективен климатик.

Ii) Колко Вата Са Необходими За Стартиране На Климатик С Мощност 12000 BTU?

Прозоречният климатик с 12 000 BTU има начална мощност 5100 вата и работна мощност 1700 вата.

Iii) 12000 BTU Използва Ли Много Електричество?

Ако приемем минимален SEER рейтинг от 13, климатик с 12 000 BTU консумира приблизително 900 вата на час. С по-висок рейтинг вашият климатик може да работи много по-ефективно.

Iv) Климатик 12000 BTU Твърде Голям Ли Е За Спалня?

Не. 12 000 BTU преносим може да работи добре в спалня до около 18-22 квадратни метра, а 14 000 BTU устройство ще направи известна разлика до 22-26 квадратни метра, ако можете да понасяте шума.

V) Колко Квадратни Метра Може Да Охлади 12000 BTU?

За стая от 35-60 квадратни метра се нуждаете от мощност на климатика от 12000 BTU. Тези с жилищна площ от 60 до 80 квадратни метра изискват климатик с мощност 18000 BTU. За помещения от 80 до 110 кв.м се препоръчва климатик с мощност 24000 BTU.